پاسخ به این سوال از آنچه فکر میکنید پیچیدهتر است، چرا که تا حد زیادی به سبک زندگی ما بستگی دارد. شکی نیست که یادگیری زبان انگلیسی یا هر زبانی دیگری در وهله اول این شانس را به زبانآموز میدهد تا با سهولت بیشتری و بدون واسطه با سخنگویان آن زبان ارتباط برقرار کند و با فرهنگ آنان آشنا شود. اما نکته بسیار مهم دیگر این است که از میان تمامی زبانها، زبانانگلیسی به عنوان زبان بینالمللی نقش بسیار بازرتری در زندگی هر فرد بازی میکند، چرا که در کنار ایجاد امکان ارتباط با تمامی مردم دنیا، دریچهای بیمانند به سوی دنیای علم، تجارت، هنر و سرگرمی به روی ما میگشاید. پس خلاصه بگوییم، اگر به فیلم و سریال، کتاب، هنر و ادبیات علاقهای ندارید، دنیال یادگیری مبحث جدیدی نیستید و نیازی به تجارت یا ارتباط با سایر کشورها ندارید، نیازی به یادگیری زبان انگلیسی نیست!
پاسخ کوتاه: یک عمر. فراموش نکنیم که یادگیری هیچ وقت یک هدف نبوده و نیست بلکه روند و مسیری بیپایان است. پس به خاطر داشته باشید نمیتوان زمانی برای تسلط صد در صد بر یک زبان تعیین کرد چرا که عملا این کار غیر ممکن است. بنابراین شاید بهتر باشید این سوال را به نحو زیر بازنویسی کنیم: رسیدن به هدفی مشخص در مسیر یادگیری زبان انگلیسی چقدر زمان میبرد؟ حال که با سوالی واقعگرایانه تر رو به هستیم، باید بدانیم رسیدن به هدفی مشخص به عوامل بسیاری بستگی دارد که هر یک میتواند تاثیر چشمگیری در روند پیشرفت ما داشته باشند. از هدف گذاری درست ودقیق گرفته، تا سطح مهارت شما در ابتدای مسیر و مدت زمانی که هر روز به یادگیری اختصاص میدهید، همه بر سرعت پیشرفت شما تاثیرگذار هستند. اما اگر بخواهیم یک شرایط استاندارد ( یعنی مهارت ابتدایی در زبان انگلیسی، فرصت دو تا چهار ساعت مطالعه روزانه، همراه با هدفگذاری و برنامهریزی دقیق) را در نظر بگیریم باید انتظار داشته باشید که حدودا 6 ماه برای کسب مهارت مکالمه و گفتوگو مقدماتی و تقریبا 2 سال برای کسب نمرهی مورد نظر در آزمونهای بینالمللی وقت صرف کنید.
شاید اگر این سوال را حدود پنج سال پیش میپرسیدید جواب بیدرنگ منفی بود، چرا که فناوری آموزشی به خصوص در ایران آنقدر پیشرفت نکرده بود که بتوان نقاط ضعف بسیار آموزش مجازی را برطرف سازد و به بیان دیگر آموزش مجازی در آن روزها شانسی برای مقابله با آموزش سنتی نداشت. اما امروز با رشد چشمگیر تکنولوژِی (و به لطف ویروس کویید19!) معادله به کلی تغییر کرده و نه تنها بهرهوری آموزشی توان رقابت با آموزش سنتی را دارد بلکه در برخی زمینهها با فاصله آن را پشت سر میگذارد. اشتباه نکنید هنوز تاریخ انتقضای آموزش سنتی به سر نیامده است، اما اگر تمامی عوامل را کنار هم بگذاریم خیلی سخت میتوان شرکت در کلاسهای سنتی را توجیح کرد. از هزینه و رفت و آمد گرفته، تا اطلاف زمان و دسترسی محدود همه از جمله عواملی هستند که میتوانند رویکرد ما را به آموزش سنتی تغییر دهند. پس صریح میگوییم که آموزش مجازی با فاصله از آموزش سنتی پیشی گرفته و در صورت استفاده از منابع مناسب و روشهای متقضی پاسخگوی نیاز تمام زبانآموزان مشتاق است.
نگران نباشید شما تنها نیستید و این مشکل صرفا مختص زبانآموزان نیست. شاید جالب باشد بدانید که مغز انسان پیوسته در تلاش است تا ما را از انجام کارهای سخت و زمانبر بازدارد. در نگاه اول عجیب به نظر میرسد که بخش ناخودآگاه انسان اینگونه برخلاف نیاز واقعی امروز ما عمل کند اما اگر قدری علمیتر به این این اتفاق نگاه کنیم متوجه میشویم که بخش ناخودآگاه مغز ما اهمیتی به اهداف بلند مدت که نتیجه فوری ندارند نمیدهد و صرفا وظیفه زنده نگه داشتن ما با کمترین کار ممکن را دارد. بنابراین به همین دلیل است که پیوسته در مسیر یادگیری مهارتهای زمان بر احساس خستگی میکنیم. اما راه چیست؟ ساده بگوییم باید مطالعه روزانه را به بخش های کوتاه و قابل مدیریت تبدیل کنیم و روند یادگیری را تا حد ممکن جذاب و لذت بخش کنیم. برای مطالعه مقالهی مشابه به بلاگ مراجعه کنید.
شکی نیست که پیشرفت در یادگیری به عوامل متعددی بستگی دارد و در نتیجه باید تلاش کنیم تا حد ممکن شرایط و عوامل موثر را تحت کنترل نگه داریم. به بیان دیگر، سعی کنید محیطی که در آن مطالعه میکنید برای یادگیری آماده کنید، نور مناسب، فراهم آوردن وسایل مورد نیاز و البته ثابت نگاه داشتن زمان و مکان مطالعه در کنار برنامهریزی و هدفگذاری دقیق، خرد کردن اهداف به بخشهای جذاب و دستیافتنی، تلفیق یادگیری با فعالیتهای سرگرم کننده، مطالعه مستمر و نهایتا بازخورد گرفتن از زبانآموزان با تجربهتر یا معلمهای دلسوز، می تواند سرعت پیشرفت شما را به صورت چشمگیری افزایش دهند.
مسلما وقتی این سوال را مطرح میکنیم یادگیری زبان به عنوان یک بزرگسال را در نظر داریم، بنابراین باید بگوییم این هدف اگرچه بسیار سخت اما دستیافتنی است و میزان موفقیت ما در گرو عوامل مختلفی است. در ابتدا باید به این نکته اشاره کنیم که مطالعه دو زبان به صورت همزمان سرعت پیشرفت ما را به صورت چشمگیری کاهش خواهد داد و بعضا مشکلاتی از قبیل تداخل زبانی را به همراه خواهد داشت. اما اگر بخواهیم جوابی صریح به این پرسش بدهیم باید بگوییم اگر قصد دارید هر دو زبان را از صفر شروع کنید هدف تقریبا غیرممکنی را برای خود تعریف کرده اید و بهتر است از آن صرف نظر کنید و ترجیحا الویتبندی برای یادیگری خود داشته باشید. اما اگر در یک زبان به مهارت فراتر از حد متوسط دست پیدا کردهاید و بر اصول یک زبان تسلط کافی دارید معمولا شروع یادگیری زبانی جدید در کنار بهبود مهارتهای زبان پیشین مشکلی را به بار نمیآورد. لازم به ذکر است که تداخل زبانی در زبانهایی که سیستم نوشتاوری و قواعد یکسانی ندارند بسیار کمتر است به عنوان مثال یادگیری زبان چینی و انگلیسی در کنار هم تقریبا تداخلی را به وجود نخواهد آورد. با این حال برخی زبان آموزان یادگیری زبانهایی که شباهت بیشتری به هم دارند (مثل فرانسه و انگلیسی) را سادهتر میپندارند هرچند که ممکن است به تداخلهای زبانی منجر شود.
پاسخ کوتاه: زمانی که در دو آزمون آزمایشی متوالی تقریبا به نمره مورد نظر خود دستیافتید. اما اگر بخواهیم کاملتر توضیح دهیم باید بگوییم زمانی آماده شرکت در آزمون مورد نظرتان هستید که در مهارتهای عمومی زبان به سطح قابل قبولی برسید، بر بخش قابل توجهی از زبان تسلط پیدا کرده و آشنایی کامل با آزمون مورد نظرتان داشته باشید. نکته مهم این است بیشتر زمان شما باید بر روی بهبود مهارتهای عمومی و رفع اشکال صرف شود تا آشنایی با روند آزمون!
پاسخ کوتاه: نظر به تکنولوژیهای آموزشی کنونی، خیر. مخصوصا اگر در ابتدای مسیر قرار دارید. با وجود اینکه بهبود مهارتهای زبانی به صورت خودخوان برای تمامی زبانآموزان نه تنها ممکن بلکه الزامی است، متاسفانه از آنجایی که دریافت بازخورد تصحیحی در یادگیری خودخوان ممکن نیست، روند یادگیری بی نقص اتفاق نمیافتند. بعلاوه به یاد داشته باشید که بخش قابل توجهی از یادگیری ما در مسیر تجربه و تعامل متقابل با دیگران انتفاق میافتد. پس چاره چیست؟ اگر به هر دلیلی امکان ارتباط با زبانآموزان با تجربه یا معلمی دلسوز را ندارید، میتوانید از اپلیکیشنهای آموزش زبان و یا شبکههای اجتماعی آموزشی استفاده کنید که البته هر چند عالی نیستند اما برای شرایط خاص مفید واقع میشوند. برای مطالعه مقالات مشابه یا آشنایی با اپلیکیشن های کاربردی به بلاگ مراجعه کنید.
خوشبختانه در قرن 21 ام زندگی میکنیم و یادگیری بیش از هر زمان دیگری برای تمامی ما در دسترس است. اما یادگیری مجازی هم نیازمند گامهایی است تا بهرهوری بیشتری داشته باشد. در ابتدا باید بدانید که آموزش مجازی میتواند به دو صورت حضوری و یا غیر حضوری صورت گیرد و هر یک ویژگیها و نیازهای خاص خود را دارند. برای مثال در جلسات حضوری، شرکت منظم و فعال در کلاس، یادداشت برداری منظم و مفید و ایجاد فضایی مناسب برای یادگیری و مرور مطالب از جمله اصول پایه هستند. بعلاوه فرقی نمیکند چه هدفی در سر داریم انتخاب دوره یا کلاس مناسب مهمترین قدم در مسیر یادگیری مجازی است؛ پس عجله نکنید و بررسی لازم برای انتخاب دوره یا کلاس مورد نظرتان را انجام دهید، سعی کنید دورههایی را انتخاب کنید که تعاملی هستند و روند پیشرفت شما را مورد سنجش قرار میدهند. در مورد دورههای آموزشی اشاره به این نکته الزامی است که بدون مطالعه پیوسته و بکارگیری آموختهها آموزش مجازی همانند مدل سنتی نمیتواند نتیجه قابل قبولی را به همراه داشته باشد. بنابراین بعد از هر درس مطالب را مرور کنید، یادداشت برداری را فراموش نکنید، سعی کنید تا حد ممکن آموختهها را به کار بگیرید و در صورت امکان در آزمونهای مرتبط و جلسات رفع اشکال شرکت کنید.
پیغام شما با موفقیت ارسال شد.
ما در رسانههای اجتماعی حضور پررنگی داریم و با ارئه مطالب متنوع به صورت منظم شما را در روند یادگیری یاری کنیم. لازم به ذکر است که محتوای اشتراکی در هر یک از رسانهها متفاوت است و این شانس را به شما میدهد تا مهارتهای خود را بهبود ببخشید.
ثبت کلمه عبور خود را فراموش کردهاید؟ لطفا شماره همراه یا آدرس ایمیل خودتان را وارد کنید. شما به زودی یک ایمیل یا اس ام اس برای ایجاد کلمه عبور جدید، دریافت خواهید کرد.
کد دریافتی را وارد نمایید.